29.07.2017
麗蘭湯水

好惜食義工們晨早流流黎到中心洗材料、切材料準備煲湯俾麗閣邨嘅街坊。
準備過程不斷聽到婦女們說「尐人成日話煲湯難、煲湯其實一尐都唔難、煮飯先難!煲湯重點只係尐料既配搭,同你想煲個咩功用既湯」
小編聽落覺得佢地講到似層層,差尐都俾佢地呃到,對於她們來說當然容易,因為這是她們熟悉的技能,但對於湯水一繞不通的小編來說,煲湯又如執藥一樣難,要記唔同的材料配搭,要認清唔到材料既屬實,是寒是熱。而今日麗蘭湯水將會有兩款湯面世,第一款是「素菜湯」,第二款是「老黃瓜豬骨湯」。「素菜湯」補血、補脾、健胃,「老黃瓜合桃豬骨湯」袪濕、消暑、補腎,非常適合大暑後飲用。

而好惜食計劃裡的惜食繼承人大部份都是核心小家庭或獨居的長者,湯水大概人人都喜愛,不過對於核心小家庭來說,煲一煲湯,足足可以飲一個星期都未飲完,但隔夜湯往往對身體都有害無益。所以今日婦女中心廚房成為中央煲湯站,齊齊煲湯,齊齊飲湯,而湯水既所使用的食材大部都是回收回來的剩食,不斷實踐著好惜食計劃理念